Bossers & Cnossen levert HPC-brein voor grootste radiotelescoop

Door: Bossers & Cnossen
Geschreven op: 3 maart 2019

Categorie

Tags

Werken bij Bossers

#werkenbijbossers

Bossers & Cnossen levert HPC-brein voor grootste radiotelescoop

Astron, Netherlands Institute for Radio Astronomy, houdt zich bezig met onderzoek en ontwikkeling op het gebied van radioastronomie. Astron beheert de Westerbork Synthese Radiotelescoop (WSRT) en de Low Frequence Array (LOFAR), beide behoren tot de grootste radiotelescopen ter wereld.

Ambitieus programma

De WSRT en LOFAR zijn bedoeld om het heelal te onderzoeken in het radiospectrum met frequenties van 10 MHz tot 6 GHz.

Astron heeft een zeer ambitieus programma voor technologisch onderzoek, met als doel zowel het ontwikkelen van nieuwe instrumentatie en toepassingen voor bestaande telescopen, als het leggen van een basis voor de ontwikkeling van toekomstige telescopen en signaalbewerking.

Vraag vanuit Astron

COBALT, het hart van de LOFAR telescoop, is end-of-life en moet vervangen worden. Hierbij wordt de capaciteit vergroot zodat onderzoek sneller en parallel, en daarmee efficiënter uitgevoerd kan worden.

Project COBALT2.0 maakt LOFAR geschikt voor de “LOFAR Mega Mode” waarbij meerdere vormen van astronomisch onderzoek parallel uitgevoerd kunnen worden en aan elkaar gerelateerd. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor baanbrekend astronomisch wetenschappelijk onderzoek.
Invulling door Bossers & Cnossen

Voor COBALT2.0 is een nieuwe omgeving met Nvidia P100 of V100 GPU’s benodigd. Astron heeft voor het verwerven van de hardware een Europese Aanbesteding uitgeschreven.

Bossers & Cnossen heeft samen met Dell een winnende aanbieding samengesteld die veruit de grootste rekenkracht biedt en de verwachtingen ruim heeft overtroffen. Niet alleen qua capaciteit, ook geheel conform de eisen en met een hoge kwaliteit die de continuïteit garandeert.

Succesvol opgeleverd

Astron is dan ook uitermate verheugd dat het COBALT2.0 cluster recentelijk succesvol is opgeleverd en binnenkort voor onderzoek ingezet wordt als ook alle software-, conformiteit- en compliancytesten voltooid zijn. Het gewenste resultaat, het sneller en parallel kunnen uitvoeren van astronomisch onderzoek met LOFAR is mogelijk geworden.

Meer info

Meer achtergrondinformatie over COBALT2.0 vind je hier.
De Volkskrant publiceerde onlangs een leuke uitleg over het onderzoek met LOFAR.

 

Categorie

Tags

Werken bij Bossers

#werkenbijbossers

Ook interessant