Een nieuwe richting in IT strategie

Door: Bossers & Cnossen
Geschreven op: 7 februari 2024

Categorie

Tags

Werken bij Bossers

#werkenbijbossers

De toekomst van IT

In een wereld waar technologie zich sneller ontwikkelt dan ooit tevoren, is het voor organisaties van groot belang om niet alleen relevant te blijven, maar ook om ethisch, duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Tijdens een boeiend gesprek met Jeroen Bos, Navigator bij Bossers & Cnossen, kwamen diverse inzichten naar voren op het gebied van AI, die een belangrijk onderdeel vormen van onze toekomstvisie.

Kunstmatige intelligentie: de motor van groei en innovatie

Kunstmatige Intelligentie (AI) speelt een sleutelrol in de strategische agenda van bedrijven. Net zoals de stoommachine ooit de productiewereld transformeerde, heeft AI het potentieel om de rol van kenniswerkers fundamenteel te veranderen. Maar in plaats van hen overbodig te maken, gaat AI hun productiviteit verhogen en nieuwe mogelijkheden voor groei realiseren, die anders niet mogelijk waren geweest. Het onderwijs, dat zich traditioneel richt op kennisoverdracht, zal meer de nadruk moeten gaan leggen op vaardighedenontwikkeling om bij te blijven met de snelheid waarmee AI-oplossingen beschikbaar komen en bijna dagelijks evolueren.

Data soevereiniteit en privacy

Een ander essentieel aspect dat Jeroen, mede door de dominantie van Amerikaanse techgiganten, benadrukt, is de groeiende zorg rond data soevereiniteit en privacy.. De behoefte aan datacontrole en bescherming van privacy wordt steeds belangrijker in een tijdperk waarin informatie macht betekent. 
Europese afhankelijkheid van technologieën uit de VS, roept vragen op over politieke en economische autonomie en het belang van Europese regelgeving om deze afhankelijkheid te verminderen.

Open source en open standaarden

Tegen de achtergrond van deze uitdagingen staat het belang van open source en open standaarden centraal in de toekomstvisie van onze Navigator. Open source software, middleware en applicaties zijn serieuze alternatieven voor populaire softwarepakketten, zoals Microsoft 365 of Google Docs, middleware als Microsoft Hyper-V en VMware en de generieke cloudoplossingen aangeboden door Amazon, Google en Microsoft. Jeroen stelt dat, hoewel het kiezen voor dergelijke alternatieven mogelijk meer moeite kan kosten, het essentieel is om verder te kijken dan gemak en breder onderzoek te doen. De recente bekendmaking dat er spionage software in Fortinet apparatuur is gedetecteerd geeft ook te denken over de veiligheid van deze proprietary oplossingen. Open source firewalls als OPNsense met Zenarmor bieden vergelijkbare en soms zelfs meer functionalieit voor een significant lagere prijs.

De rol van IT-managers

Voor IT-managers betekent op opkomst van AI, de vraagstukken rond data soevereiniteit en de verregaande marktdominantie van Amerikaanse techgiganten, dat ze zich niet alleen moeten richten op technische aspecten, maar ook ethische, duurzaamheid en maatschappelijke overwegingen moeten meenemen in hun beslissingen. Jeroen benadrukt het belang van kennis opdoen en samenwerken met open-minded partners zoals Bossers & Cnossen, die expertise hebben opgebouwd en ervaring hebben opgedaan in open source oplossingen en alternatieve IT-strategieën.

Conclusie: een flexibele IT-omgeving gericht op de toekomst

 

“Jeroen’s boodschap is duidelijk: sta open voor verandering, doe zelf onderzoek en laat je breed informeren. Idealiter streven organisaties naar een IT-omgeving die niet alleen technologisch geavanceerd is, maar ook ethisch, duurzaam, maatschappelijk verantwoord en flexibel genoeg is om snel op marktveranderingen in te kunnen spelen. Bewuste keuzes en strategische innovatie bieden handvatten voor het navigeren door dit complexe landschap. Door het principe van “Sharing ideas & IT” te omarmen, kunnen organisaties samen met Bossers & Cnossen een pad inslaan dat technologisch innovatief en maatschappelijk verantwoord is. In een tijdperk dat gekenmerkt wordt door snelle veranderingen, is het juist deze benadering die zorgt voor groei en bloei van organisaties.”

Ook interessant