IT in 2020, wat staat ons te wachten

Door: Bossers & Cnossen
Geschreven op: 26 januari 2020

Categorie

Tags

Werken bij Bossers

#werkenbijbossers

IT in 2020, wat staat ons te wachten

A new decade has arrived. Onze woordvoerder en navigator Jeroen Bos, een zeer gedreven IT professional die een zwak heeft voor gadgets en zich voortdurend bezig houdt met de technologische toekomst, deelt in deze blog zijn visie over wat ons te wachten staat in 2020 op het gebied van IT.

Cybersafety

Cybersecurity, AI, 5G en Internet of Things zijn de thema’s die in 2020 een belangrijke rol gaan spelen. Met de ransomware aanval op de Universiteit van Maastricht en het Citrix lek is het wederom duidelijk geworden hoe kwetsbaar netwerken en computers zijn. In 2020 zullen cyber aanvallen gerichter, slimmer en destructiever worden. Aan de andere kant zal AI ons kunnen helpen om cyberaanvallen af te slaan door te detecteren dat er vreemde dingen gebeuren op het netwerk en tijdig kunnen ingrijpen door verbindingen af te sluiten of computers in quarantaine te plaatsen.

Het is steeds duidelijker dat gebruikers zelf ook een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om het gebruik van computerapparatuur. In 2020 zullen we meer bewustwording zien in het gebruik en de afhankelijkheid van de grote Cloudproviders als Google & Amazon. De “gratis” diensten zullen met grotere argwaan bekeken worden, de data die over je wordt verzameld en wat er vervolgens mee gebeurt zal op steeds meer kritiek kunnen rekenen.

Ik verwacht in 2020 een groei in “lokale” diensten gebaseerd op opensource software. Bedrijven en consumenten worden bewuster van de risico’s wanneer je je gegevens deelt met externe partijen. Daarnaast zal de druk op wereldwijde cloudproviders als Amazon, Google en Microsoft toenemen om de ethische kant van hun dienstverlening kritisch onder de loep te nemen.

Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige Intelligentie of AI zal in 2020 ons leven steeds aangenamer maken; auto’s die ingrijpen bij een dreigende aanrijding, AI die medische foto’s beter kan beoordelen op afwijkingen dan artsen of je advies geven welke voedingsstoffen of beweging je nodig hebt. In combinatie met de huidige uitrol van een wereldwijd 5G-netwerk zal er een explosie van slimme devices op de markt verschijnen.

5G biedt een netwerk dat honderden malen sneller en meer data kan verwerken dan het huidige 4G-netwerk. Dit betekent dat het een bedreiging is voor het huidige vaste internet. Wanneer je geen vaste lijnen meer nodig hebt om snel en veel data uit te wisselen dan zijn de mogelijkheden haast onbeperkt. Daarnaast gebruikt 5G vele malen minder energie dan de huidige technologie waardoor steeds meer apparaten via 5G met het internet zullen worden verbonden.

Doordat er meer data sneller kan worden verzonden kan intelligentie buiten het device worden geplaatst in een datacenter. Je kan dan een Dopper voorzien van een goedkope chip die niveau en kwaliteit van het water meet en realtime een melding laten geven als het water op of niet meer drinkbaar is.

Ik verwacht in de tweede helft van 2020 de eerste 5G-apparaten op de markt, eerst mobiele telefoons, dan de eerste auto’s, horloges, koelkasten, TV’s and so on.

Energietransitie

De wereldwijde aandacht voor de klimaatverandering zal ook in de IT-wereld effect hebben; datacenters die energieneutraal opereren en chips die steeds minder energie verbruiken. De komst van 5G zal een explosie van devices veroorzaken die allemaal verbonden worden aan het internet en tegelijk een enorme toename in energiegebruik vragen.

De energietransitie, de overgang naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van aard en vorm is dan in het huidige energiesysteem, zal in 2020 een rode draad zijn in het verbruik van energie door IT-middelen.

Willen we de groei van IT kunnen blijven handhaven met de snelheid waarmee het nu gaat, dan zijn zonne-energie, windenergie, wellicht kernenergie en energieopslag (naast manieren om minder energie te verbruiken) enorm belangrijk.

Cybersafety, 5G, kunstmatige intelligentie en energietransitie aan de ene kant en aan de andere kant ethiek en wat het betekent om mens te zijn zullen in 2020 regelmatig voorbij komen in verhalen over de ontwikkelingen in de IT.

Aandacht voor IT-ontwikkelingen

Ontwikkelingen in de IT gaan op dit moment sneller dan ooit te voren en niet iedereen kan dat bijhouden, daar zal aandacht voor moeten zijn in 2020.

Met de komst van meer AI-systemen zal de vraag wat het vandaag de dag betekent om mens te zijn en wat onze plek als mensheid in de toekomst zal zijn onderdeel zijn van de technologiediscussie. Al met al een enorm interessante tijd om in te leven en ik ben dan ook benieuwd wat 2020 ons verder gaat brengen.

Belangrijk voor 2020

Wat voor u en mij belangrijk is in 2020, omdat de techniek zich zo snel ontwikkelt, is te werken aan onze neuroplasticiteit; het in staat zijn constant om je heen te kijken of er slimmere manieren zijn om je werk te doen. Technologie biedt ons ongekende mogelijkheden om ons leven aangenamer te maken, verzet je niet, probeer en experimenteer.

Ook interessant