Van start-up naar scale-up. Waar staat Citoforma nu…

Door: Bossers & Cnossen
Geschreven op: 4 september 2020

Categorie

Tags

Werken bij Bossers

#werkenbijbossers

Van start-up naar scale-up. Waar staat Citoforma nu…

20 maanden geleden trok Citoforma Group in het pand van Bossers & Cnossen. De toen snelgroeiende start-up was een logische investering volgens de woordvoerder van B&C, Jeroen Bos. De oprichter van Citoforma, Rolf Meijer, zag vanaf het begin zijn start-up al snel groeien. Waar staat Citoforma vandaag? En hoe heeft intrekken bij B&C kunnen bijdragen aan de groei? Een update na 20 maanden.

Hoop veranderd

Er is een hoop veranderd in de afgelopen 20 maanden geeft Rolf aan. “Sinds de intrek bij B&C loopt het gehele proces soepeler en is er een steeds sterkere synergie ontstaan tussen beide partijen.”

Recent is er een manager operations aangenomen om, de ondertussen scale-up, Citoforma nog soepeler te laten groeien als 3D-printing-bedrijf. Deze realiseerde namelijk sinds de verhuizing een omzetgroei van meer dan 600%.

“We hebben nu naast een goedlopende e-commerce-tak werkmaatschappijen opgericht voor B2B-distributie en voor service-intensieve markten zoals de tandheelkundige branche.“

Ambitie en ontwikkelingen

Elke dag werkt Citoforma nog aan de ambitie om de kloof tussen 3D-printing-technologie en de gebruikerservaring te dichten. Rolf: “Deze kloof zie ik nog steeds. In de high-end worden innovatieve ontwikkelingen gedaan echter zijn die niet altijd bereikbaar voor het midden- en kleinbedrijf. We zijn nu samenwerkingen opgestart met China om hopelijk dit gat te dichten.”

Gedacht werd dat de issues voor een doorbraak van 3D printen vooral in de hardware zaten. Het is nu duidelijk dat de uitdaging vooral in de eigenschappen van de beschikbare materialen om mee te printen ligt. Rolf: “In de dental-markt zien we al de eerste praktische applicaties. Je kunt bijvoorbeeld tijdelijke kronen en bruggen 3D printen. Op dit moment gaan deze 3D geprinte kronen twee tot drie maanden mee. Wij hebben een Zuid Koreaanse fabrikant gevonden die materiaal maakt dat twee tot drie jáár mee gaat. Deze innovatie hebben we direct opgepakt. We hebben een distributie-deal en binnenkort lanceren we dit product op de Europese markt.”

En toen kwam Corona… We kunnen er niet omheen, Corona heeft ook voor Citoforma zand in de machine gegooid. Zo zijn de uitbreiding van het assortiment en de ontwikkeling van het R&D-lab vertraagd. In het begin daalde de omzet sterk maar we kunnen zeggen dat we sterker uit de crisis zijn gekomen. Rolf; “We zitten vandaag boven de prognose die we hadden en kunnen weer gaan investeren”.

Logische investering

Voor Jeroen Bos, woordvoerder en navigator van B&C, was investeren in Citoforma een logische keuze. Hoe denkt hij hier nu over? “3D-printing biedt de mogelijkheid van JIT-productie, Just In Time-productie op het juiste moment in de juiste hoeveelheden. 3D printing past dan ook in de huidige tijd door bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld en biedt daarnaast de mogelijkheid in de regio te produceren wat bijdraagt aan een sterkere maakindustrie in de regio en daardoor een sterkere en meer diverse economie. Een doelstelling waar wij met onze investeringen graag een bijdrage aan leveren.

Citoforma is voor ons het voorbeeld hoe we onze jarenlange ervaring als bedrijf kunnen inzetten om een startup een boost te geven. Onze ervaring met logistieke processen, administratie opzetten en beheren gecombineerd met een robuuste financiële zekerheid en continuïteitsgarantie is precies wat start-ups nodig hebben. Dit avontuur wat voor beiden zo positief uitpakt, een verdrievoudiging in omzet per jaar, smaakt naar meer en de volgende start-ups staan dan ook al in de startblokken om door ons ge-boost te worden.”

Samen met Bossers

B&C biedt meerdere voordelen voor start-ups om op te bouwen, van uitgebreide financiële kennis tot een groot netwerk. Rolf: “De synergie is er en we starten nu samen leuke projecten. B&C heeft een ijzersterke support en in de basis hebben we gelijke normen en waarden.” Citoforma maakt gebruik van het logistieke proces van B&C, een enorm voordeel als start-up en wanneer je zoals Citoforma een scale-up bent. Rolf: “Toen ik een keer goed ziek was en terugkwam op het kantoor dacht ik echt, wat nu? B&C had alles onder controle en dat voelde goed, ik kan dingen gaan loslaten.”

De focus voor Citoforma ligt de komende periode op het ontwikkel-lab en de B2B-lijn. Rolf: “Er zijn mooie ontwikkelingen in de samenwerking met B&C en hun netwerk op komst. Daar kan Citoforma binnenkort meer over kwijt”.

Ze blijven nog even

Citoforma is een serieus 3D-kenniscentrum en handelsbedrijf geworden en die reputatie verspreidt zich steeds sneller. Gelukkig blijven ze ook nog wel even in het pand van B&C, en daar zijn wij dan weer heel blij mee.

Voor meer informatie kan je rechtstreeks telefonisch contact opnemen met Rolf: +31 (0)85 004 30 29.

Categorie

Tags

Werken bij Bossers

#werkenbijbossers

Ook interessant