Dé cloudperikelen van 2020 en de toekomst

Door: Bossers & Cnossen
Geschreven op: 31 maart 2020

Categorie

Tags

Werken bij Bossers

#werkenbijbossers

Dé cloudperikelen van 2020 en de toekomst

Steeds hogere eisen aan de prestaties van applicaties en razendsnelle ontwikkelingen. Jij, ik, wij consumenten zijn kritisch en verwachten dat (web)applicaties snel werken. Als dat niet het geval is, maken we al snel de overstap naar een vergelijkbare dienst of product. Op de bedrijfsvloer is dat niet anders; werknemers verwachten dezelfde gebruikerservaring te ontvangen die wij als consument gewend zijn.

3 Hot topics Hybride Cloud, SD-Wan & Security

Technologie moet soepel werken, intuïtief zijn en vooral de productiviteit niet remmen. Het selecteren van de juiste Cloud-provider is een belangrijke factor in dit geheel. De hybride Cloud variant wordt vaak gekozen; SD-WAN en intentie gebaseerde netwerken zijn mede hierdoor in opkomst. Security is en blijft een heet hangijzer, niet alleen in 2020. Hieronder drie hot topics uitgesplitst.

Hogere eisen aan prestaties

Bij de meeste Cloud-providers kunnen ontwikkelaars met een paar klikken exact samenstellen wat ze nodig hebben qua Virtual Machines en prestaties, maar de crux zit hem in het afstemmen van de applicatie op de infrastructuur. Bekijk eens de mogelijkheden van platformen als Kubernetes en Red Hat OpenShift om de installatie van een applicatie op een server te vereenvoudigen.

TIP: Laat een Cloud-architect meekijken naar de benodigde capaciteit van de applicatie, niet alleen voor nu maar ook in de toekomst. Stem daar je Cloud provider en -infrastructuur op af.

Hybrid Cloud the way to go?!

Voor de meeste organisaties blijft een lokaal datacenter een belangrijke rol spelen om redenen als onafhankelijkheid, lokale datatoegang, kosten en eisen voor low latency. De combinatie van on-premise / private Cloud met public Cloud is een vaak geadviseerde en gekozen oplossing; oftewel hybride Cloud. Organisaties kiezen voor de standaard kantoorautomatisering voor SaaS-applicaties als Office365 en zaken als domain controllers, fileservers en databases worden geplaatst in een public Cloud. Kijken we naar hun core data en applicaties, dan wordt er door bovenstaande redenen vaak gekozen voor een private Cloud.

SD-WAN & Cloud-networking

De opkomst van Microsoft Azure, IBM Cloud en Google Cloud betekent meerdere manieren om een backbone voor het netwerk te bieden. De ontwikkelingen hierin worden versneld door het volwassen worden van SD-WAN-technologieën.

In de praktijk zijn er meerdere connectiviteitsmethoden waaronder de grootschalige backbone-netwerken die Cloud providers beschikbaar maken voor klanten. Deze verschuiving kan zomaar betekenen dat zij ook netwerk providers worden.

Managed services platforms

Artificial Intelligence en Machine Learning spelen in 2020 een steeds grotere rol bij het verbeteren van de prestaties en het optimaliseren van de netwerkomgeving. Intentie-gebaseerde netwerken maken gebruik van data-analyses met als doel beter inzicht te geven in netwerkprestaties en de flexibiliteit van de infrastructuur te verbeteren.

Behalve dat infrastructuur ondersteuning moet bieden voor het gebruik van nieuwe technologieën is het essentieel dat organisaties investeren in automatisering, operationele processen en platformen die nodig zijn om grootschalige uitrol van de nieuwe infrastructuur te beheren. Op identiteit gebaseerde beveiliging is hier cruciaal.

TIP: Investeer in de benodigde vaardigheden voor het ontwerpen, installeren en beheren van een nieuw WAN voor optimale prestaties. Investeer daarnaast in mensen of maak gebruik van een ICT-dienstverlener die applicaties en Cloud.

Security centraal bij ontwerpen van Cloud infrastructuur

Security is niet langer alleen het domein van security-specialisten. Door de toename en omvang van huidige dreigingen beweegt security van ‘after the fact’ naar ‘before the build’ bij het ontwerp van (Cloud)-infrastructuur.

De beveiligingsdreiging voor IT-infrastructuur blijft groeien en een groot deel van de succesvolle aanvallen kan gerelateerd worden aan bekende kwetsbaarheden en shadow IT-initiatieven. Bijkomende uitdaging is dat cybercriminelen hun pijlen zullen gaan richten op organisaties zich bezighouden met hybride Cloud-projecten en dus een complexere infrastructuur moeten beheren.

En nu?

Al het eerder geschreven in acht nemende verwachten wij voor de komende jaren een intensievere samenwerking tussen developers, aanbieders van netwerken en security specialisten. Ben je hier al mee bezig? Het is uitermate belangrijk dat jullie IT-infrastructuur flexibel, veilig en goed beheersbaar is.

Twijfels over hoe of waar te beginnen? Pak de telefoon en bel Tim Velthuis op 050 850 69 00.d-omgevingen begrijpen en een architectuur kunnen inrichten voor deze behoeften.

Categorie

Tags

Werken bij Bossers

#werkenbijbossers

Ook interessant