SURFsara voegt 92 GTX 1080Ti-kaarten toe aan Lisa Rekencluster

Door: Bossers & Cnossen
Geschreven op: 5 juli 2018

Categorie

Tags

Werken bij Bossers

#werkenbijbossers

SURFsara voegt 92 GTX 1080Ti-kaarten toe aan Lisa Rekencluster

SURFsara heeft het Lisa Rekencluster uitgebreid met een gpu-cluster, om wetenschappers de mogelijkheid te geven de parallelle rekenkracht van de grafische chips te gebruiken. Het cluster heeft een piekrekenkracht van 1 petaflops.

Aanvraag uitgewerkt tot inzetbare systemen

Bossers & Cnossen heeft de levering en fysieke installatie inclusief 40Gb/s Ethernet infrastructuur van deze uitbreiding op het Lisa cluster verzorgd.

Als contractueel leverancier van servers en storage van SURFsara hebben we de aanvraag op conceptniveau (de onderzoekers willen op NVIDIA GPU’s rekenen) uiteindelijk uitgewerkt tot in de praktijk inzetbare systemen. Invulling met kaarten uit de professionele lijn van Nvidia bleek budgettechnisch niet haalbaar, daarom is er uiteindelijk gekozen voor inzet van 92 Nvidia GTX-1080ti kaarten in een 23-tal Dell T640 systemen in rack-configuratie.

Maatwerk voor SURFsara

Ondanks dat deze samenstelling van componenten niet door Dell geleverd en gesupport wordt heeft Bossers & Cnossen, na het verrichten van enkele essentiële modificaties, het toch voor elkaar gekregen alle componenten samen te bouwen tot een uitstekend presterend en door Dell goedgekeurd geheel.

Surfsara heeft de systemen uitgebreid getest en sinds enkele maanden ook formeel in productie genomen. Ook de initiële zorgen over mogelijke temperatuur gerelateerde problemen met de GTX-1080ti’s zijn inmiddels weggenomen.

Toekomstige klussen? Ook aan gedacht

Men is erg enthousiast over de performance die dit GPU-cluster levert en ook blijkt de omgeving nog beter te schalen dan op voorhand was verwacht. Er spelen dan ook overwegingen om het cluster uit te breiden met nog een 8-tal nodes.

Tevens zijn er een tweetal nodes met Nvidia Titan Volta kaarten in gebruik genomen, dit om de wetenschappers de gelegenheid te geven te onderzoeken in hoeverre een dergelijke kaart meerwaarde kan bieden voor huidige en toekomstige rekenklussen.

Over Lisa

Het Lisa Rekencluster is een centraal beheerd Linux-cluster, bij uitstek geschiktvoor grootschalige berekeningen. De diensten van SURFsara worden voortdurend aangepast aan de behoeften van de gebruikersgemeenschap. Zo beschikt het Lisa Rekencluster over accelerators en high memory nodes.

Bron: SURFsara

 

Categorie

Tags

Werken bij Bossers

#werkenbijbossers

Ook interessant