Bij Bossers weten we van IT & delen we graag met jou

Onze unieke IT-kennis en Noordelijke nuchterheid zorgen voor werkende, innovatieve IT-oplossingen. Hierdoor weten steeds meer bedrijven en instellingen in heel Nederland ons te vinden.

Home E Nieuws E Bossers & Cnossen levert HPC-brein voor grootste radiotelescoop

Bossers & Cnossen levert HPC-brein voor grootste radiotelescoop

Bossers & Cnossen levert HPC-brein voor grootste radiotelescoop

Astron, Netherlands Institute for Radio Astronomy, houdt zich bezig met onderzoek en ontwikkeling op het gebied van radioastronomie. Astron beheert de Westerbork Synthese Radiotelescoop (WSRT) en de Low Frequence Array (LOFAR), beide behoren tot de grootste radiotelescopen ter wereld.

Ambitieus programma

De WSRT en LOFAR zijn bedoeld om het heelal te onderzoeken in het radiospectrum met frequenties van 10 MHz tot 6 GHz.

Astron heeft een zeer ambitieus programma voor technologisch onderzoek, met als doel zowel het ontwikkelen van nieuwe instrumentatie en toepassingen voor bestaande telescopen, als het leggen van een basis voor de ontwikkeling van toekomstige telescopen en signaalbewerking.

Vraag vanuit Astron

COBALT, het hart van de LOFAR telescoop, is end-of-life en moet vervangen worden. Hierbij wordt de capaciteit vergroot zodat onderzoek sneller en parallel, en daarmee efficiënter uitgevoerd kan worden.

Project COBALT2.0 maakt LOFAR geschikt voor de “LOFAR Mega Mode” waarbij meerdere vormen van astronomisch onderzoek parallel uitgevoerd kunnen worden en aan elkaar gerelateerd. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor baanbrekend astronomisch wetenschappelijk onderzoek.
Invulling door Bossers & Cnossen

Voor COBALT2.0 is een nieuwe omgeving met Nvidia P100 of V100 GPU’s benodigd. Astron heeft voor het verwerven van de hardware een Europese Aanbesteding uitgeschreven.

Bossers & Cnossen heeft samen met Dell een winnende aanbieding samengesteld die veruit de grootste rekenkracht biedt en de verwachtingen ruim heeft overtroffen. Niet alleen qua capaciteit, ook geheel conform de eisen en met een hoge kwaliteit die de continuïteit garandeert.

Succesvol opgeleverd

Astron is dan ook uitermate verheugd dat het COBALT2.0 cluster recentelijk succesvol is opgeleverd en binnenkort voor onderzoek ingezet wordt als ook alle software-, conformiteit- en compliancytesten voltooid zijn. Het gewenste resultaat, het sneller en parallel kunnen uitvoeren van astronomisch onderzoek met LOFAR is mogelijk geworden.

Meer info

Meer achtergrondinformatie over COBALT2.0 vind je hier.
De Volkskrant publiceerde onlangs een leuke uitleg over het onderzoek met LOFAR.

 

LOFAR radiotelescoop

Bossers & Cnossen

3 maart 2019

Tags

Ook interessant

Proxmox Meetup 22 mei

Proxmox Meetup 22 mei

Proxmox Meetup: Ontdek de kracht van open-source IT-oplossingen In de huidige tijd, waarin snelheid en...

Lees meer
Proxmox als alternatief voor VMware

Proxmox als alternatief voor VMware

Proxmox als alternatief voor VMware. De overname van VMware door Broadcom heeft in het afgelopen jaar geleid tot meerdere prijsverhogingen en het lijkt erop dat er meer verhogingen aan zitten te komen.

Lees meer

Werken bij Bossers

Bossers & Cnossen heeft de wind in de zeilen en is altijd op zoek naar nieuw talent of ervaren professionals. We zijn een echt kennishuis, van nature omdenkers en fan van open source. We helpen onze klanten met de advisering, levering, installatie, onderhoud en beheer van innovatieve, maar beproefde, IT-oplossingen.