chatsimple

Koploperbos | Bossers is zilver partner

Door: Bossers & Cnossen
Geschreven op: 8 november 2023
Home E Nieuws E Koploperbos | Bossers is zilver partner

Wij zijn trotse partner van het Koploperbos.

Op het bedrijventerrein Zuidoost, In het rivierdal van de Hunze ontstaat een groen hart, het zogenoemde Koploperbos, een primeur voor de stad Groningen.

Op initiatief van een aantal bedrijven gekoppeld aan het Koploperproject is er een plan ontstaan om een bos te planten op bedrijventerrein Groningen Zuidoost. In het voorjaar van 2021 verrichte wethouder Glimina Chakor de eerste aanplant van het Koploperbos. Nog nooit eerder is er op initiatief van ondernemers op een bedrijventerrein een bos aangelegd. 

Het project heeft als missie om bedrijven te informeren over de kansen en mogelijkheden van duurzaam ondernemen en hen te inspireren om tot actie over te gaan. Wij zijn er dan ook trots op deel uit te mogen maken van dit mooie project!

Het Koploperproject

Het Koploperproject helpt en ondersteunt ‘intrinsiek gemotiveerde’ mkb-bedrijven en andere organisaties om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Bedrijven die zich aanmelden komen in een team terecht, bestaande uit 10 tot 14 ondernemers of bedrijven. Daarna worden ze vervolgens tien maanden lang begeleid en krijgen ze praktische tips en tools aangeleverd om zelf duurzaam te ondernemen. Tegelijkertijd kunnen ze ook leren van de andere ondernemers én wordt hun netwerk uitgebreid. 

Afgelopen jaren hebben alleen al tientallen stad-Groningse bedrijven dit traject doorlopen. Op dit moment zijn er in de stad twee Koplopergroepen actief: de groep Zuidoost, en de groep Groningen.

Het doel van het Koploperbos

Hoewel ondernemers er alles aan doen, en willen doen, om hun Co2-uitstoot zo ver mogelijk terug te brengen, is volledig Co2-neutraal ondernemen in de praktijk niet altijd mogelijk. Vandaar het plan voor een Koploperbos: het doel is een bos van uiteindelijk 8000 vierkanter meter waarmee over een periode van 50 jaar zo’n 328 ton Co2 uit de lucht wordt gehaald. Echter, de toegevoegde waarde van het Koploperbos gaat verder dan het uit de lucht halen van de Co2.

Biodiversiteit, Klimaat en Gezondheid

Het bos zorgt voor educatie, biodiversiteit, vermindert hittestress, voorkomt wateroverlast en biedt werknemers van omliggende bedrijven en organisaties de mogelijkheid om tijdens het werk een gezonde ‘workout’ of wandeling te maken. Hier maken we bij B&C tijdens onze lunchpauze dan ook gretig gebruik van.

Ook zit er een ander groot voordeel aan: de bomen worden geplant op braakliggend terrein van de gemeente, dat niet of nauwelijks in trek is bij bedrijven. Zo wordt een niet zo aantrekkelijk stukje stad, omgetoverd tot een mooi, duurzaam bos dat het Hunze stroomdal in ere herstelt.

Ook enthousiast na het lezen van dit bericht?

Deelnemers en partners van het Koploperbos verdubbelen het groene hart. Ook jij kunt hieraan bijdragen, met de aankoop van een groenpakket. Met dit pakket word jij eigenaar van een stukje van het Koploperbos. Ook ontvang je hierbij een pakket aan bomen en struiken voor aanplant op je eigen bedrijfsterrein.

Door partner te worden sluit je je tevens aan bij de missie en maak je met jouw eigen stukje bos ook nog eens positieve impact! Er zijn verschillende pakketten samengesteld voor de aankoop van een stukje van het bos, variërend van 10m2 tot 500m2.

Wil je meer informatie over de verschillende pakketten of het initiatief? Kijk dan eens op www.koploperbos.nl of de LinkedIn pagina van het Koploperbos.

 

Ook interessant