Reflectie IT visie 2020

Door: Bossers & Cnossen
Geschreven op: 15 december 2020
Home E Nieuws E Reflectie IT visie 2020

Reflectie IT visie 2020, het COVID-19 jaar door Jeroen Bos

Onze woordvoerder en navigator Jeroen Bos, een gedreven IT-professional die een zwak heeft voor gadgets en zich voortdurend bezig houdt met de technologische toekomst, deelde begin dit jaar zijn visie over wat ons te wachten staat in 2020 op het gebied van IT. Hieronder een reflectie van Jeroen, het “waar waren we zonder internet”-jaar.

Het jaar van COVID-19

En toen kwam COVID-19 en werden in alle branches de kaarten eens goed geschud. We hadden nooit kunnen dromen dat een virus onze tech- en digitale gedrag vele malen sneller heeft doen ontwikkelen dan dat we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Duidelijk dat het voelen van urgentie mensen doet willen veranderen. Het geeft ook aan hoe wij als mensen afhankelijk zijn van technologie en internet, meer dan dat we beseften. De dataprofielen zijn dit jaar goed gevoed met onze online sporen. Die online sporen zijn heel wat waard. Technologie heeft de wereld draaiende gehouden dit jaar, dáár kunnen we het wel over eens zijn.

Van ransomware aanvallen naar hoe veilig is je thuiswerkplek

Cybersecurity, AI, 5G en Internet of Things zijn de thema’s die in 2020 een belangrijke rol zouden gaan spelen, aldus het artikel «IT in 2020, wat ons te wachten staat» in januari 2020. Wanneer we terugkijken op deze voorspelling zien we dat ontwikkelingen op het gebied van snel internet, connected devices en zelfs AI versneld zijn door Covid en toch ook weer niet zo snel als gedacht. Wie had gedacht dat er een app ontwikkeld zou worden met een AI-algoritme, die door te luisteren naar een hoest kan detecteren of diegene Covid heeft. De ransomware-aanvallen dit jaar op zorginstellingen heeft het bewustzijn van een veilig en beschermde IT-omgeving groter dan ooit gemaakt. We zien ook een verplaatsing; de thuiswerkplek wordt gericht aangevallen middels phishing. Geen wonder, thuis is de nieuwe werkplek. Veilige VPN-verbindingen zijn een must evenals https-beveiligde sites.

De Corona crisis heeft de kwaliteit van videoconferencing enorm versneld. Er is een boost gegeven aan de noodzaak van de manier waarop verbindingen op een veilige manier tot stand moeten worden gebracht. De bewustwording van de afhankelijkheid van een Google of een Microsoft is in dit jaar nog eens benadrukt. De eerste rechtszaken zijn aangespannen als het gaat om het beschermen van de privacy van burgers. We zijn nog bewuster geworden hoe afhankelijk we zijn van techgiganten. Wanneer de COVID-storm is gaan liggen zullen we ruimte vinden om de ethische vragen te beantwoorden.

Echte verandering kost veel tijd

Dit jaar is 5G live en bruikbaar, sort of, de belofte van hoge bandbreedte en lage latency is nog niet 100% waarheid. De uitrol van de netwerken is een kostbare aangelegenheid voor de providers. Voor het echte werk zullen we nog even moeten wachten. De productie en introductie van snelle 5G producten is waarschijnlijk achtergebleven door de Corona pandemie. Toch brengen zowel Samsung als Apple de eerste 5G-devices uit, al zullen we nog tot 2022 wachten tot de 3.5Ghz band wordt vrijgegeven. Tot die tijd doen we het met een iets sneller maar wel een betrouwbaardere verbinding.

Transformeer en ontdek de wereld

Digitale transformatie is 90% mens en 10% tech terwijl iedereen erover praat alsof het andersom is. De ontwikkelingen in de techniek denderen door, het is de mens die moeite heeft bij te blijven. In dat opzicht heeft 2020 gezorgd voor een inhaalslag, er zijn meer mensen Tech-savvier dan ooit. We moesten wel, thuiswerken, videoconferencen, persistant chatoplossingen; het is in 1 jaar tijd gemeengoed geworden. Ook ons gedrag t.o.v technologie is blijvend gewijzigd. Voor een business bespreking naar London op en neer? Wat een onzin.

We hebben bewezen dat heen en weer reizen naar Dubai voor één meeting niet meer nodig is en het zakelijke vliegverkeer zal dan ook nooit meer terugkomen op het niveau van 2019. Milieutechnisch gezien is dit een hele goede verandering. Vervoer zal blijvend veranderen en het gebruik van andere technieken om te communiceren toenemen. Wanneer het virus weg is komen de oude gewoontes niet allemaal terug. Uiteindelijk is de tech-gap verkleind, dat is winst. Toch blijft het opletten dat we niet een kleine groep mensen houden met een nog grotere afstand tot de digitale maatschappij.

Energiedoelen in één klap gehaald?

Tja, dan de energietransitie, alle aandacht voor de klimaatveranderingen zijn door COVID in 2020 naar de achtergrond verdrongen. Het leek alsof het even geen rol meer speelde terwijl toch het ene warmterecord naar het andere verbroken werd. De klimaatdoelen voor 2020 zijn vast gehaald want door de lockdowns is de energie behoefte enorm afgenomen wereldwijd. De energie die nodig is voor menselijk vervoer zal gedeeltelijk worden vervangen door online meetings, dat is een enorm verschil in energieverbruik. Dit jaar worden steeds meer datacenters gevoed met groene energie en de ontwikkeling van energiezuinige chips heeft meer aandacht gekregen. Het aandeel duurzame energie is bijna exponentieel gegroeid.

Een flexibel nieuw jaar

De eindvoorspelling voor wat echt belangrijk zou zijn in 2020 was de tip om te werken aan onze neuroplasticiteit. Dit omdat de techniek zich zo snel ontwikkelt dat we in staat moeten zijn constant om ons heen te kijken of er slimmere manieren zijn om ons werk te doen. Technologie biedt ons ongekende mogelijkheden om ons leven aangenamer te maken, en dat hebben we gemerkt en aan onszelf bewezen.

Ik durf wel te stellen dat als we aan iets hebben gewerkt als mensheid dan is het wel onze neuroplasticiteit, als het niet vrijwillig was dan moesten we wel. Bijna iedereen heeft nieuwe manieren gevonden om zijn werk te doen, technische problemen opgelost waarvan ze dachten dat ze het nooit zouden kunnen, en kijk eens waar ons dat gebracht heeft? Elke collega, klant of vriend is nu nog maar één “button away” met Teams, Jitsi, Cisco Webex, Google Meet of welke videobel-oplossing dan ook. Natuurlijk, het is niet zo leuk als face-to-face maar wat hadden we zonder de technologie gemoeten?

Werk dus ook in 2021 aan je neuroplasticiteit, eens kijken wat we eind 2021 voor nieuws hebben geleerd! Begin 2021 komt Jeroen met een nieuwe visie voor de trend van komend jaar. Stay Tuned!

Categorie

Tags

Werken bij Bossers

#werkenbijbossers

Ook interessant

Nvidia Grace Hopper

Nvidia Grace Hopper

Bij Bossers & Cnossen draait alles om het leveren van innovatieve en betrouwbare IT-oplossingen die perfect aansluiten bij de behoeften van onze klanten.

Lees meer
Nvidia Grace Hopper

Nvidia Grace Hopper

Bij Bossers & Cnossen draait alles om het leveren van innovatieve en betrouwbare IT-oplossingen die perfect aansluiten bij de behoeften van onze klanten.

Lees meer